Skip to content

Näytteilleasettajan opas

Onnistunut messuosallistuminen lähtee hyvästä suunnittelusta. Tutustu:

Menesty messuilla -vinkkejä

Menesty messuilla -verkkokurssi

Expomarkin eShop -verkkopalvelu

eShop on Expomarkin sähköinen asiointipalvelu näytteilleasettajille. eShopista voi varata messupaikan, tehdä tilauksia ja hoitaa messuosallistumiseen liittyviä käytännön asioita.

Rekisteröityminen ja kirjautuminen palveluun

Rekisteröidy ensin käyttäjäksi, jos sinulla ei vielä ole tunnuksia palveluun. Rekisteröitymisen jälkeen voit kirjautua palveluun, pääset tekemään tilauksia ja hoitamaan messuosallistumisiasi.

Käyttäjätunnuksena eshoppiin toimii sähköpostiosoite.  Salasanan voit päättää itse. Jos salasana on kadonnut tai unohtunut, voit tilata uuden salasanan Unohditko salasanan -toiminnon kautta.

Palvelun käyttö ilman tunnuksia

Voit tutustua messutarjontaan, osastoratkaisuihin, palveluihin ja hinnastoon vapaasti myös ilman tunnuksia. Voit myös ostaa messuosallistumisen kirjautumatta.

Omien tilausten hoitaminen

Kirjaudu sisään eShop–palveluun ja valitse Omat ilmoittautumiset –sivulla haluamasi tapahtuma. Siirryt tapahtuman työtilaan. Näet osastoon liittyvät tilaukset Osastosi tiedot –sivulla.

Osaston suunnittelu

Onnistunut messuosallistuminen lähtee suunnittelusta. Messutapahtumassa tapaat muutaman päivän aikana juuri oikeaa kohderyhmää kasvotusten. Osallistumisen suunnittelu lähtee tavoitteista, mitkä ovat omia pääteemoja tapahtumassa, keitä tavoitellaan, millä viestillä ja mitä osastolla tapahtuu. Varsinaisen tilan suunnittelu on hyvä tehdä siltä pohjalta, mitä osastolla tehdään ja mitä sillä tapahtuu?

Alla perustietoa osaston teknistä toteutusta varten.

Yleistä osaston rakenteista

Expomarkin järjestämissä tapahtumissa osastolla tulee olla naapurin suuntaan rajaavat rakenteet, ellei tapahtumakohtaisesti ole muutoin ohjeistettu. Osaston tulee olla huoliteltu kaikkiin suuntiin, jotta näkymä on siisti yleisölle päin. Naapuriosaston seiniä ei voi käyttää somisteiden tai julisteiden kiinnittämiseen eikä niihin saa tukea omia rakenteita.

Osastorakenteiden vakiokorkeus on 250 cm. Korkeammista rakenteista peritään useissa tapahtumissa maksu lisänäkyvyydestä. Korotuksilla ja kattoripustuksilla saa osastolle näyttävyyttä.
Expomarkilla on joka tapahtumassa asiantunteva rakentajakumppani. Expomarkin kautta voi ostaa helppoja valmiita rakennepaketteja tai oman osaston suunnittelusta voi pyytää messurakentajilta erikseen tarjouksia.

Osastojen väliin jääviä alueita ja osaston takaseinän ja hallin seinän väliin jääviä alueita ei paloturvallisuuden vuoksi saa käyttää varastointiin. Mikäli tarvitset varastotilaa, sellaisen voi suunnitella osastolle tai jos tavaroita ei tarvitse osastolla, niille voi kysyä erillistä varastointia tapahtuman ajaksi.

Osaston somistaminen

Voit somistaa osaston monin tavoin: kuvatulostein, teippauksin, banderollein, verhouksin, matoin ja viherkasvein. Kannattaa tutustua Expomarkin palvelukumppanien tarjontaan. Kalusteet voit vuokrata rakentajakumppaniltamme tai tuoda osastolle itse.

Osaston tavaroiden, seinille tai kattoon heijastettavien liikkuvien elementtien sekä esite- tai tuotenäytteiden jakelun tulee pysyä oman osaston rajojen sisällä. Kaasuilmapallojen jakaminen ei ole sallittua kaikissa paikoissa, joten tämä kannattaa varmistaa.

Ripustaminen hallin katosta

Kattoripustukset tulee tilata Expomarkin palvelukumppanilta. Halleissa ripustuksia tekee vain yksi toimija. Tarkempia tietoja ja ohjeita kannattaa kysyä tapahtumakohtaisesti.

Lisämainostilan vuokra yli 250 cm korkeista rakenteista ja somisteista

Kaikki 2,5 metrin vakiokorkeuden ylittävät rakenteet on sijoitettava vähintään 2 metrin päähän naapuriosastosta. Tästä voi poiketa vain sopimalla asian naapuriosaston kanssa, mielellään kirjallisesti. Ohje ei koske näyttelyesineitä.

Joissakin tapahtumissa peritään lisämainostilan vuokra. Lisämainostilaksi lasketaan kaikki rakenteet ja somisteet, jotka ylittävät 2,5 metrin vakiokorkeuden. Tarkista lisämainostilan vuokra kyseisessä tapahtumassa, johon osallistutte.

Tietoliikenne ja Wi-Fi

Tarkasta käytössä olevat verkkoyhteydet tapahtuman tiedoista. Käytäntö vaihtelee eri tapahtumapaikkakunnilla. Kaikissa paikoissa ei ole käytössä avointa langatonta verkkoa, mutta joka tapahtumaan on saatavilla toimivat verkkoyhteydet.

AV-palvelut ja valaistus

Expomarkin palvelukumppani tarjoaa asiantuntevaa palvelua tarvittavien AV-laitteiden ja valaistuksen tiimoilta. Osastolle on saatavilla näyttöjä, äänentoistojärjestelmiä, erilaista esitystekniikkaa ja vaikka screenejä. Myös valaistuksella saa näyttävyyttä osastolle, siihenkin löytyy erilaisia ratkaisuja. Kannattaa kysyä lisää tapahtuman AV-kumppanilta.

Sähkö

Sähköliittymät tilataan aina tapahtuman palvelukumppanilta, tapahtumassa on vain yksi toimija sähkötöissä. Useassa tapahtumassa perussähköliittymä sisältyy Messustartin hintaan. Tarkasta, että tilauksessasi on tarvitsemasi sähköliittymä. Jos tarvitset osastollasi yösähköä esimerkiksi teknisiin laitteisiin tai jääkaappiin, muista tilata pistorasia 24h virralla, ettei se katkea yöksi. Jos tarvitset sähköä vielä tapahtuman päätyttyä, siitäkin kannattaa ilmoittaa etukäteen.

Osastokohtaiset sähköt asennetaan tilauksen ja asennuskuvan mukaan. Tapahtumakohtaisissa ohjeissa on kerrottu tarkemmin sähköliittymien tilaamisesta.

LVI

Vesi-, viemäri- ja paineilmaliitäntöjä varten osastollasi tai sen läheisyydessä on oltava lattiakaivo. Mikäli tarvitset LVI-liitäntöjä, kerro siitä jo osastopaikkaasi varatessa. Lattiakaivojen sijainti ja saanti vaihtelevat halleittain. Expomarkilla on tapahtumissa LVI-töihin oma kumppani, jonka kautta kaikki ko. työt hoidetaan.

Sivun alkuun

Rakennus-, messu- ja purkuajan palvelut

Tavarantoimitus osastolle

Tavaroiden toimittaminen tapahtumapaikalle etukäteen on mahdollista rajallisen ajan. Varmista toimitusten ajankohta ja oikea lähetysosoite tapahtumakohtaisista ohjeista.

Kun lähetät tavaraa osastolle käyttäen omaa kuljetusliikettä, huolitsijaa tai lähettipalvelua, on vastaanottajan hyvä olla osastolla kuittaamassa lähetys. Järjestäjän tai tapahtumapaikan henkilökunta ei voi kuitata lähetystä vastaanotetuksi puolestasi.

Useissa tapahtumissa tavarantoimituksesta voi sopia myös tapahtuman logistiikkakumppanin kanssa.

Rakennusaikana tavaroita voi toimittaa suoraan osastolle avoinna olevien huolto-ovien kautta. Rakennusaikana tapahtuma-alueelle pääsee vain rakentaja- tai näytteilleasettajakortilla.

Sisäänpääsy ja kulkuluvat

Osastojen rakennus-, purku- ja huoltoajat sekä käytössä olevat huolto-ovet löydät tapahtuman ohjeista. Kaikkina aikoina tapahtuma-alueelle vaaditaan kulkulupa, rakentaja- tai näytteilleasettajakortti.

Yrityksen yhteyshenkilö voi lähettää kulkulupia niitä tarvitseville sähköpostitse tai tekstiviestinä. Kulkuluvan saaja voi tulostaa kulkulupansa jo etukäteen tai tapahtumapaikalla Messutoimistossa.

Tapahtuman aikaiset palvelut

Messutoimisto palvelee näytteilleasettajia kaikissa Expomarkin tapahtumissa. Aukioloajat ja yhteystiedot löydät tapahtuman ohjeista.

Tapahtumapaikoilta löytyy aina ravintolakumppani, jolta voi ostaa lounas- ja kahvilippuja jo etukäteen sekä mahdollisia tarjoiluja omalle osastolle.

Monessa tapahtumapaikassa näytteilleasettajien käytössä on myös näytteilleasettajien taukotila tai klubi, joka on rauhallinen tila, missä voi käydä kahvikupillisella ja vaikka lukaisemassa päivän sähköpostit.

Siivous-, sähkö-, rakennus- ja muista palveluista on kerrottu osaston suunnittelu -kohdassa ja tapahtumakohtaisista ohjeista löytyy näistä aina tarkemmat tiedot.

Purku

Purku alkaa aina vasta tapahtuman päätyttyä. Tapahtuman osallistumisehdoissa on määriteltynä mahdollinen sakko ennen päättymisaikaa purkamisesta. Purkuaikataulu ja muut tarkemmat tiedot löytyvät tapahtuman ohjeista. Purkuaika on useimmiten seuraavan päivän iltaan mennessä. Mahdolliset tavaran lähetykset tulee sopia etukäteen. Myöhäisempien noutojen mahdollisuus riippuu tapahtumapaikasta, joten tämä kannattaa selvittää myöskin etukäteen.

Sivun alkuun

Luvat ja turvallisuus tapahtumassa

Luvat ja turvallisuus

Näihin toimintoihin messuilla tarvitset joko viranomaisen tai tapahtumajärjestäjän luvan. Varmista ohjeet vielä tapahtumakohtaisesti.

Alkoholin tarjoilu osastolla

Suomen alkoholilainsäädännön mukaan alkoholimyynti ja -tarjoilu on aina luvanvaraista ja valvottua toimintaa. Anniskelun harjoittajalla on oltava aluehallintoviraston myöntämä anniskelulupa. Expomarkin tapahtumissa anniskeluoikeudet on tapahtuman ravintoloitsijalla. Anniskelulaki kieltää omien tai sponsoroitujen alkoholijuomien tuomisen messuille.

Elintarvikkeiden myynti tai tarjoilu osastolla

Ruokatuotteiden tarjoilu ja maistatus sekä pakattujen ruokatuotteiden myynti messuosastolla on sallittua. Tarkista tapahtumakohtaisesti asiakaspalvelusta mahdolliset rajoitukset tarjoilussa. Ruokatuotteiden myynti ei saa kilpailla ravintolakumppaneiden tuotteiden kanssa. Osastoilla saa tarjoilla kahvia, mutta ei myydä.

Omia elintarvikkeita tarjoillessa tai myydessä osastolla, tulee asiasta ilmoittaa ajoissa ennen messuja ko. kaupungin ympäristökeskukselle. Jos jaat osastollasi ainoastaan pieniä määriä makeisia, sipsejä tai kahvia, ilmoitusta ei tarvitse tehdä.

Ilmapallot

Kaasuilmapallojen jakaminen ei ole sallittua kaikissa tapahtumapaikoissa. Tavalliset ilmatäytteiset ns. tikkupallot ovat sallittuja. Kaasuilmapallojen käyttö kannattaa varmistaa etukäteen suunnitteluvaiheessa.

Kuitinantovelvollisuus

Näytteilleasettajien on tarjottava asiakkaalle käteisellä rahalla tai maksukortilla maksettaessa kuitti. Kuitti voi olla tulostettu, käsin kirjoitettu tai sähköinen. Vero.fi >>

Musiikin, elokuvien ja vastaavien esittäminen osastolla

Musiikki ei saa häiritä työskentelyä naapuriosastolla. Äänenvoimakkuuden raja on 75 dB. Huomioi mahdolliset tapahtumakohtaiset rajat.

Näytteilleasettaja vastaa esittämiensä elokuvien, video-ohjelmien, muiden kuvaohjelmien ja tallenteiden asianmukaisesta ennakkotarkastuksesta (mm. ikärajat) sekä tekijänoikeuslain edellyttämistä luvista ja maksuista esittämiensä musiikki- ja muiden teosten osalta.

Expomark maksaa näytteilleasettajien puolesta Teosto- ja Gramex-maksut tapahtumissaan. Elävän musiikin esittäjien on toimitettava Teostolle selvitykset esittämistään sävellyksistä ja niiden tekijöistä sekä huolehdittava Teosto-korvauksista. Muistuta tästä tilaisuutesi esiintyjiä.

Lisätietoja esitysluvista >>

Työnäytös

Jos osastollasi on työnäytöksiä, työnäytösalueen pitää olla valvottu ja selkeästi rajattu. Jos työnäytös sisältää tulitöitä ja aiheuttaa paloriskin, työnäytösalueen tulee täyttää vakinaisen tulityöpaikan vaatimukset. Keskustele työnäytösten järjestämisestä aina etukäteen Expomarkin henkilöstön kanssa. Työnäytökset on hyvä huomioida jo suunnitteluvaiheessa ja usein tällä on vaikutusta myös osastopaikan sijaintiin.

Vaarallisten aineiden säilytys

Vaarallisten aineiden käsittely ja säilytys osastolla edellyttää asianmukaista lupaa. Ole yhteydessä Expomarkin henkilöstöön tapahtumakohtaisten ohjeiden tiimoilta.

Turvallisuus

Expomark vastaa messujen yleisestä turvallisuudesta, kuten kulunvalvonnasta ja asiakasturvallisuudesta. Tarkastamme jokaisen tapahtuman turvallisuuden ennen tilaisuuden alkua, ja teemme tiivistä yhteistyötä viranomaisten kanssa. Vastuuvakuutuksemme kattaa Expomarkin henkilökunnan toimenpiteistä, laitteista ja rakennuksista kolmannelle osapuolelle aiheutuvat vahingot.

Asiakkaanamme vastaat oman osastosi, tuotteidesi ja osastosi rakenteiden turvallisuudesta. Näyttelyrakentaja vastaa rakentamisen turvallisuudesta rakentamallaan osastolla niin esine- kuin henkilövahinkojen osalta. Turvallisuutta pystyt helposti parantamaan pienillä valinnoilla. Huolehdi vakuutuksista. Älä jätä arvotavaroita esille, kun messupäivä päättyy. Riskialtis aika varkauksille on ensimmäiset minuutit tapahtuman sulkeuduttua. Mieti, tarvitsetko lisävarustusta, esimerkiksi vitriinejä, lukitusta, turvavaijereita, vartiointia tai säilytyspalveluja.

Huomioi, että messualue ei ole rakennus- ja purkuaikoina turvallinen paikka mukana oleville lapsille.

Vahingon sattuessa toimi näin:
• ilmoita vahingosta heti Messutoimistoon
• estä lisävahinkojen syntyminen
• tee varkaus-, murto- ja ilkivaltatapauksissa ilmoitus poliisille
• tee vahinkoilmoitus vakuutusyhtiölle

Sivun alkuun