Siirry sisältöön
Maailman ensimmäinen kannettavien kaasuanalysaattorien EN15267-4 QAL1 -sertifikaatti Gasmet Technologies Oy:n GT6000 Mobilis -analysaattorille
Näytteilleasettajien tiedote

Maailman ensimmäinen kannettavien kaasuanalysaattorien EN15267-4 QAL1 -sertifikaatti Gasmet Technologies Oy:n GT6000 Mobilis -analysaattorille

Vertailumittaamisen suunnannäyttäjä, GT6000 Mobilis -kaasuanalysaattori, on ensimmäinen kannettava FTIR-analysaattori, joka on saavuttanut EN15267-4 QAL1 (MCERTS) sertifikaatin. Vuonna 2023 markkinoille tuotu GT6000 Mobilis on suomalaisen Gasmet Technologies Oy:n lippulaivatuote vertailumittauksen ammattilaisille.

Vertailumittaukset varmistavat, että esimerkiksi jätteenpolttolaitoksissa käytettävät, jatkuvatoimiset savukaasupäästöjen mittausjärjestelmät toimivat virheettömästi. Tämä tehdään vertaamalla jatkuvatoimisten järjestelmien mittaustuloksia akkreditoidun laboratorion suorittamiin vertailumittauksiin.

IE-direktiivin alainen, vuonna 2017 julkaistu EN15267-4-standardi on keskeinen osa laajempaa EN15267-sarjaa, joka on omistettu päästövalvontajärjestelmien sertifiointiin ja valmistajien laadunhallintaprosessien arviointiin. Sen ensisijaisena tavoitteena on varmistaa päästöjen seurantajärjestelmien luotettavuus ja tarkkuus, jotka ovat ratkaisevan tärkeitä säännösten noudattamisen ja ympäristönsuojelun kannalta.

”GT6000 Mobilis tuotteen sertifikaatin saaminen on suuri saavutus ja voimme suomalaisina olla hyvin ylpeitä tästä edelläkävijyydestä. Odotamme Mobiliksen kehittävän koko vertailumittausmarkkinaa niin Euroopassa kuin Aasiassakin, sillä tuote on hyvin uniikki suorituskyvyltään ja käyttömukavuudeltaan. Olemme suunnittelussa ottaneet huomioon asiakaspalautteen ja lanseeranneet tuotteen, jolla vertailumittaajien työ huomattavasti helpottuu ja tehostuu uhraamatta teknistä suorituskykyä.” sanoo Gasmet Technologies Oy:n toimitusjohtaja, Nenne Nordström, ja jatkaa ”Yhä tiukentuvien mittausvelvoitteiden maailmassa Gasmetin tarkat mittalaitteet tuovat mielenrauhaa niin asiakkaillemme kuin myös meille kaikille tavallisille kansalaisille. Mittaustulokset ovat luotettavia ja tarkkoja eli niillä voidaan valvoa, että teollisuuden jatkuvatoimiset päästömittauslaitteet toimivat kuten pitääkin ja päästöt ovat määrättyjen raja-arvojen sisällä. Olen ylpeä siitä, että Vantaalla kehitetty laite on todennetusti maailman huippuluokkaa ja palvelee asiakkaitamme ympäri maailman. Jälleen yksi Gasmetin laitteista on virallisesti sertifioitu auttamaan ilman puhtaana pitämisessä.”

Perinteisesti vertailumittauksissa on hyödynnetty manuaalisia mittausmenetelmiä, joissa näyte on kerätty talteen ja kuljetettu laboratorioon analysoitavaksi. Laitoksille helposti mukana kulkeva, kannettava FTIR-analysaattori GT6000 Mobilis, sekä PSS näytteenottojärjestelmä, sujuvoittavat prosessia, kun eri ​​yhdisteitä voidaan mitata yhtäaikaisesti ja tulokset ovat luettavissa reaaliajassa mittauksen aikana, niin kentällä kuin etänä. Lisäksi mittausdata voidaan analysoida myöhemmin yhä uudelleen Gasmetin Calcmet-ohjelmistolla mahdollisten mittaussuunnitelman ulkopuolisten yllättävien löytöjen tunnistamiseksi.

”Vaatii osassa asiakkaita vakuutteluakin, että yksi laite mahdollistaa niin monen työvaiheen jättämisen väliin, ja että reaaliajassa saatavat tulokset ovat yhtä luotettavia kuin laboratoriosta jälkikäteen saadut tulokset. Niinhän se usein on, kun uusi teknologia mahdollistaa jotain uutta ja mullistavaa, mutta meillä on perustellut syyt olettaa, että loppuasiakkaat oppivat jatkossa vaatimaan kaikilta toimijoilta yhtä luotettavia tuloksia ja yhtä sujuvasti kuin Gasmetin GT6000 Mobliksella mitattuna. toteaa Gasmet Technologies Oy:n, kannettavien mittalaitteiden tuotepäällikkö, Anna Leino.

Lisätietoja

Nenne Nordström

CEO / Gasmet Technologies Oy

+358 40 544 8313

nenne.nordstrom@gasmet.fi

Johanna Lahti

Brand and Communications Director / Gasmet Technologies Oy

johanna.lahti@gasmet.fi

+358 40 5916143

Gasmetin kannettavat kaasunanalysaattorit GT6000 Mobilis sekä GT5000 Terra esillä lokakuussa Energiamessuilla, Gasmetin osastolla A511, Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa (22-24.10.2024).

Linkit

https://www.gasmet.com/fi/sovellukset/teollisuuden-paastomittaus/vertailumittaus/

https://www.gasmet.com/blog/a-game-changer-for-stack-testers/

https://www.gasmet.com/fi/tuotteet/category/kannettavat-kaasuanalysaattorit/gt6000-mobilis/

Gasmet Technologies Oy

Gasmet Technologies Oy kehittää ja valmistaa kaasuanalysaattoreita, mittauslaitteita ja -ohjelmistoja joilla mitataan teollisuusprosessien savukaasupäästöjä, luonnollisista lähteistä ilmakehään vapautuvia kasvihuonekaasuja sekä työympäristöissä esiintyviä kaasuja.

Gasmet Technologies on suomalainen teknologiakonserni, joka koostuu emoyhtiöstä sekä viidestä tytäryhtiöstä maailmalla. Gasmetin pääkonttori ja tuotantotilat sijaitsevat Vantaalla, Piispankylässä työllistäen noin 90 henkilöä Suomessa, sekä 50 henkilö maailmalla. Lisäksi Gasmetilla on globaali jälleenmyyntiverkosto. Gasmet on toimittanut vuodesta 1990 lähtien yli 7.000 FTIR-analysaattoria erilaisiin teollisuus-, ympäristö- ja turvallisuussovelluksiin maailmanlaajuisesti.

Gasmet Technologies Oy:n liikevaihto vuonna 2023 oli 23 miljoonaa euroa. Gasmet on osa ruotsalaista Nederman Groupia ja kuuluu sen mittaus- ja valvontateknologiadivisioonaan yhdessä NeoMonitorisin ja Auburn FilterSensen kanssa. Lue lisää https://www.gasmet.com/fi/

GT6000 Mobilis -kaasuanalysaattori

GT6000 Mobilis on kannettava FTIR-kaasuanalysaattori useiden kaasukomponenttien tarkkaan mittaamiseen kuumasta ja kosteasta näytekaasusta. Se on maailman pienin FTIR-päästömittausjärjestelmä, se sopii täydellisesti QAL2-mittauksiin ja muihin lyhytaikaisiin mittaustehtäviin.

Laitteella mitataan tyypillisesti H2O, CO2, CO, NO, NO2, N2O, SO2, NH3, CH4, HCl, HF-kaasuja sekä erilaisia haihtuvia orgaanisia yhdisteitä. Samanaikaisesti mitattavia kaasuja voi olla kerralla jopa 50. Järjestelmään voidaan myös lisätä uusia kaasuja muuttamatta laitteistoa. Korroosionkestävä näytekammio kuumennetaan 180 asteeseen. Tämä varmistaa, että näyte pysyy kaasumuodossa silloinkin, kun mitataan korkeita H2O:n tai korroosiota aiheuttavien kaasujen pitoisuuksia. FTIR-tekniikka varmistaa, että tulokset ovat heti saatavilla paikan päällä, ja lisäanalyysi tuottaa hyödyllisiä tietoja erityistarpeisiin. Lue lisää https://www.gasmet.com/fi/tuotteet/category/kannettavat-kaasuanalysaattorit/gt6000-mobilis/

FTIR -teknologia

FTIR (Fourier Transformed Infrared Spectroscopy) eli Fourier-muunnosta hyödyntävä infrapunaspektrometria havaitsee kemiallisia ”sormenjälkiä” tehokkaasti. Menetelmässä heijastetaan tietyn tyyppistä valoa eli infrapunavaloa kaasun läpi. Kun infrapunavalo kohtaa kaasumolekyylin, molekyyli alkaa värähdellä. Koska värähtelyn muoto riippuu molekyylin rakenteesta, jokaisella molekyylillä on oma ainutlaatuinen tapansa värähdellä. Näin ollen signaali, joka värähtelystä saadaan, on jokaisen kaasumolekyylin kohdalla erilainen, ja pystymme tunnistamaan, mikä kaasu on kyseessä.

FTIR-analysaattoreiden etuina on tulosten saaminen välittömästi, kymmenien kaasujen samanaikainen mittaaminen sekä erittäin alhaiset tunnistusrajat. Yhä useammat vertailumittaustiimit käyttävät FTIR-analysaattoreita mittauskampanjoissaan. Lue lisää https://www.gasmet.com/fi/tuotteet/teknologia/ftir/

IE-direktiivi

IE-direktiivi (Industrial Emission Directive, IED) on teollisuuden päästöjen yhdennettyä ehkäisemistä ja vähentämistä koskeva direktiivi. Se säätää vaatimukset, joiden mukaan päästöjä tulee mitata teollisuuslaitoksissa kuten jätteenpolttolaitoksissa ja suurissa voimalaitoksissa.

IE-direktiivi velvoittaa voimalaitokset käyttämään parhaita käytettävissä olevia tekniikoita (Best Available Techniques, BAT) päästöjen seurantaan. Nämä tekniikat on linjattu BREF-asiakirjoissa (Best Available Techniques reference documents).

BREF-asiakirjoissa kuvataan muun muassa tietyt teollisuuden prosessit sekä niihin sovellettavat toimintaehdot ja päästötasot. Teknologian kehittyessä parhaita käytettävissä olevia tekniikoita arvioidaan uudelleen ja BREF-asiakirjoja päivitetään.

BREF-asiakirjojen osana julkaistaan BAT-päätelmät, joissa linjataan BATiin liittyvät päästötasot (BAT-AEL) koskien eri teollisuuslaitosten päästöraja-arvoja (ELV). Näiden päästöraja-arvojen perusteella teollisuuslaitokset neuvottelevat ympäristöluvan paikallisten viranomaisten kanssa. Lue lisää  https://www.gasmet.com/fi/blog/what-does-the-new-ied-mean-for-air-emissions-from-large-industrial-operations/

 

Lue lisää