Ikäihmisten kaatumisia voi ja pitää ehkäistä – fysioterapiasuosituksesta uusia keinoja

28.09.2018

kuntoutus

”Kaatuilu ei kuulu normaaliin vanhenemiseen. Kaatumisia voi ja pitää ehkäistä”, muistuttaa erikoistutkija, FT, fysioterapeutti Saija Karinkanta UKK-instituutista. Hän esittelee Fysioterapia & kuntoutus -tapahtumassa uutta fysioterapiasuositusta kaatumisten ja kaatumisvammojen ehkäisyyn. Suositus kokoaa yhteen näytön vaikuttavista keinoista ehkäistä iäkkäiden kaatumisia ja niistä aiheutuvia vammoja.

”Kaatumisen vaarassa olevien henkilöiden tunnistaminen ja ehkäisytoimien suunnittelu sekä toteutus vaativat usein monien ammattilaisten yhteistyötä. Fysioterapeutilla on keskeinen rooli etenkin liikkumis- ja toimintakyvyn arvioinnissa, ylläpitämisessä ja parantamisessa”, Karinkanta korostaa.

Saija Karinkannan puheenvuoro Fysioterapia & kuntoutus -tapahtumassa to 4.10. kello 12.00.

Empatia ja avun vastaanottaminen auttavat jaksamaan

Sanna ja Jari Mönkkönen kertovat messuilla omakohtaisia kokemuksia onnettomuuden ja sitä seuraavien hoitojaksojen vaikutuksesta ihmiselämään. Voimistelija Jari Mönkkönen loukkaantui vakavasti voimisteluharjoituksissa kesällä 2016. Onnettomuus vei liikuntakyvyn ja Jari Mönkkönen pääsi kotiin vasta yli vuosi onnettomuuden jälkeen.

”Kun ihminen ja hänen lähipiirinsä ovat kokeneet jotain tosi raskasta, on tärkeää ymmärtää kokonaisuus ja saada pienet palaset asettumaan yhteen. Siinä tilanteessa ammattilaisten empatiakyky on hyvin tärkeää. Apua pitää myös osata ottaa vastaan”, kertoo Sanna Mönkkönen kokemuksistaan.

”On myös hyvä koko ajan muistaa, että vaikka tapahtuisi jotain järisyttävää, siitä on mahdollista selvitä ja löytää elämäänsä jotain hyvääkin. Toistemme avulla me voimme selviytyä.”

Sanna ja Jari Mönkkönen kertovat tarinansa torstaina 4.10. kello 13.00.

Volttimedia_foto_milla_vahtila

Digitaalisuus muuttaa terveydenhuoltoa

”Kasvava terveydenhuollon ongelma on pyöröovi-syndrooma, eli sairaalakierre. Potilas hakeutuu sairaalaan hoitoon, saa hoitoa sen hetkisten oireiden perusteella ja sitten hänet kotiutetaan. Sairaalakierrettä on tutkittu Suomessa viimeisimmäksi fysioterapian näkökulmasta”,kertoo IBM Finlandin terveydenhuollon yksikön myyntijohtaja Pekka Leppänen.

Leppänen ennakoi, että tulevaisuudessa asiakkaiden vointia ja toimia seurataan heidän kodeissaan olevien älykkäiden sensoreilla varusteltujen laitteiden avulla. Datan avulla hoitohenkilökunnalle voidaan antaa eväät tehdä luotettavia päätöksiä kotiutuksesta tai ohjauksesta muualle jatkohoitoon.

Leppäsen puheenvuoro Internet of Caring Things messuilla ke 3.10 kello 10.

Uusi messutapahtuma kokoaa ammattilaiset ja yleisön

Uusi fysioterapian ja kuntoutuksen suurtapahtuma kutsuu kaikki alan ammattilaiset sekä yleisön tutustumaan alan uusimpiin suuntauksiin ja palveluihin. Tapahtuma järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 3.-4.10.2018. Tapahtuma on Suomen Fysioterapeutit ry:n 75-vuotisjuhlavuoden päätapahtuma.

Messuilla on mukana noin 200 näytteilleasettajaa. Alueen kolmella ohjelmalavalla on joka päivä tarjolla mielenkiintoisia tietoiskuja ja sekä perusteellisempia Key Note -puheenvuoroja. Lisäksi messukeskuksessa järjestetään samaan aikaan vanhustyön ja vanhuusiän erikoistapahtuma Hyvä Ikä.

Fysioterapeuteille uusinta tietoa koulutuspäivillä

Messujen yhteydessä järjestetään myös Suomen Fysioterapeuttien koulutuspäivät,jotka tuovat tapahtumaan alan huippuasiantuntijat. Teemoina ovat muun muassa vuorovaikutus, kliininen käytäntö, vaikuttavuus, etäkuntoutus ja yrittäjyys. Koulutuspäiville on erillinen ilmoittautuminen ja tapahtuma on maksullinen.

Suomen Fysioterapeutit ry järjestää koulutuspäivien yhteydessä pressitilaisuuden 3.10. klo 12:00 alkaen. Tilaisuuden ohjelma ja kutsu

Tutustu Fysioterapia & kuntoutus -messujen ohjelmaan >>

Median edustajat ovat tervetulleita Hyvä ikä ja Fysioterapia & kuntoutus -tapahtumaan. He voivat akkreditoitua ennakkoon tapahtuman verkkosivuilla ja he saavat tapahtumassa pressipaketin.

Tapahtumakokonaisuuden järjestävät yhteistyössä Expomark Oy ja Suomen Fysioterapeutit ry

Lisätietoja:

Tomi Niemi, toimitusjohtaja, Expomark Oy, p. 040 765 6248, tomi.niemi@expomark.fi

Hanna Häkkinen, koulutuspäällikkö, Suomen Fysioterapeutit ry, p. 0207 199 593, hanna.hakkinen@suomenfysioterapeutit.fi

Median palvelut:

Taina Hiekkataipale, markkinointipäällikkö, Expomark Oy, 040 550 5950, taina.hiekkataipale@expomark.fi

Marita Lax, tapahtumakoordinaattori, Expomark, p. 040153 5866, marita.lax@expomark.fi

Takaisin