Ikääntyvät tarvitsevat huolenpidon lisäksi arvostusta

26.09.2014

Hyvä Ikä ja Terve Aikuinen -messut päättyivät Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa

Arvokas vanhuus näkyy huolenpidon ja arvostamisen lisäksi siinä, että ikääntyvät ihmiset saavat vaikuttaa mm. omaa elinympäristöään koskevaan päätöksentekoon. Kunnioittavaan kohteluun kuuluu, että ihminen tulee kuulluksi.

Näin totesi Vanhustyön keskusliiton toiminnanjohtaja Satu Helin tänään Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa päättyneillä Hyvä Ikä- ja Terve Aikuinen -messuilla.  Kävijöitä Hyvä Ikä ja Terve Aikuinen -messut keräsivät yhteensä reilu 6500.

– Ikääntyvää ihmistä tulee kohdella samalla tavalla, jolla toivomme itseämme kohdeltavan vuosien kuluttua, kun oma toimintakykymme on heikentynyt ja ulkoinen olemuksemme puhuu vuosikymmenien kokemuksesta, Helin jatkoi.

Uutuuksia kotona asumiseen

Messukokonaisuudessa oli mukana 221 näytteilleasettajaa, joiden palvelu- ja tuotevalikoimassa on runsaasti uutuuksia. Omais- ja kotihoito yleistyvät, ja suurin osa ikääntyvistä haluaa viettää vanhusvuotensa kotona tai kodinomaisissa puitteissa.

Kolmen tamperelaisyrityksen ideoima Apuhaku.fi –verkkopalvelu julkistettiin messuilla. Palvelu etsii hakuehtoihin sopivan palvelun tai tuotteen ja tekee hintojen vertailun helpoksi. Hakupalvelussa ovat hoiva- ja terveysalan palvelut ja yksityiset toimijat. Palvelusta on tarkoitus tehdä valtakunnallinen.

Ympäristöministeriön Ikäkoti kuntoon -kampanjan tavoitteena on saada kaikki yli 55-vuotiaat katsomaan kotiaan uusin silmin. Jokainen voi varautua iän mukanaan tuomiin haasteisiin ja huolehtia turvallisesta asumisesta omassa kodissa. Kampanja on osa vuoteen 2017 saakka jatkuvaa Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelmaa.

Sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluja tuottavan Pihjalalinna-konsernin ja Niemen Tehtaiden yhteistyönä syntyy uusi KOTIO-kalustesarja, jotka sopivat sekä yksityiskoteihin että tehostettuun palveluasumiseen. Kekseliästä toiminnallisutta ja pelkistettyä muotoilua edustavat kalusteet, pöydät, kaapit, sohvat ja nojatuolit ovat väreiltään selkeitä ja auttavat muistisairaitakin suoriutumaan päivittäisistä toimistaan.

Mielenterveydestä kansalaistaito

Vanhustyön keskusliiton Eloisa ikä -ohjelmakoordinaatio ja Suomen Mielenterveysseuran Mirakle-hankkeen Taloustutkimuksella teettämässä tutkimuksessa haastateltiin alkukesällä 2014 yhteensä 1081 henkilöä. Eloisa mieli –gallupin tulokset julkistettiin messuilla.

– Tutkimus osoittaa, että suomalaiset tietävät keskimäärin aika vähän ikäihmisten mielen hyvinvoinnista tai mielenterveysongelmien syistä, samoin kuin keinoista, joilla ylläpitää mielen hyvinvointia, arvioi vanhempi tutkija Marja Saarenheimo Vanhustyön keskusliitosta.

Suurimpina syinä ikäihmisten mielenterveysongelmiin pidettiin yksinäisyyttä, liikuntakyvyn heikkenemistä, fyysisiä sairauksia, arjen virikkeettömyyttä ja alkavaa muistisairautta. Vastaajista vanhimmat, yli 80-vuotiaat nimesivät myös kuulon ja näön heikentymisen sekä huonot kulkuyhteydet mahdollisiksi syiksi. Hyvinä oman mielen hyvinvoinnin ylläpito keinoina pidettiin huumoria ja myönteistä asennetta, liikuntaa, sukulaisten ja ystävien tukea sekä hyvää ravitsemusta

Makumuistoja ja tunnustuksia

Hyvän Iän Hyväksi -kannustuspalkinto luovutettiin messujen avajaispäivänä Aira Samulinille. Palkinnonsaajan valitsi maalaislääkäri Tapani Kiminkinen. Viidentuhannen euron arvoisen palkinnon lahjoitti Suomen Messusäätiö.

Nostalgisia makumuistoja etsivän Makujen muisto -kilpailun voitti lapsuusajan makumuisto hapankauravellistä. Messujen näytöskeittiössä velliä valmisti kokki Markus Maulavirta. Hän tarjosi maistiaiset messuyleisölle voikukkasiirapin kera.

Seuraavat Hyvä Ikä -messut järjestetään Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa
20.–21.10.2016.

www.hyvaika.fi

Lisätietoja tapahtumasta:
Expomark Oy, myyntipäällikkö Marjut Suoniemi, puh. 0400 922 045

Median palvelut ja kuvat:
Expomark Oy, markkinointikoordinaattori Taina Hiekkataipale, puh. 010 830 0814
etunimi.sukunimi@expomark.fi

Takaisin