Apuväline auttaa ihmisen omaa toimintakykyä

05.11.2015

Apuväline 2015 -tapahtumassa julkistettiin ensimmäiset Suomen edustajat Rion paralympialaisiin. Esteetön Suomi -palkinnon sai Aalto Yliopiston Kandidaattikeskus, joka on saneerattu esteettömyys huomioon ottaen.

Apuväline 2015 on kaikille avoin vielä perjantaina ja lauantaina Tampereen Messu- ja urheilukeskuksessa. Tapahtuma tarjoaa paljon tietoa vammaisen arjesta, apuvälinealan teknologisia uutuuksia, liikkumisen iloa ja arjen sujuvuutta. Paikalla on yli 200 näytteilleasettajaa. Esillä on ratkaisuja muun muassa esteettömään asumiseen, liikkumiseen sekä aistitoimintojen ja tiedonhankinnan helpottamiseen. Messuilla pääsee tutustumaan vaikkapa hoivarobottiin, proteesiteknologiaan tai senioriajoneuvoihin.

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry:n Liikuntamaa (E-halli) on Suomen suurin vammaisurheilun ja -liikunnan esittelytapahtuma, jossa voi testata liikuntalajeja ja niiden apuvälineitä yli 30 toimintapisteessä.

Torstaina Suomen Paralympiakomitea nimesi Apuväline 2015:ssä ensimmäiset Suomen edustajat Rion paralympialaisiin. Seitsemän valittua ovat ampumaurheilija Minna Leinonen, jousiampujat Jean-Pierre Antonios sekä Jere Forsberg, purjehtija Niko Salomaa sekä yleisurheilijat Amanda Kotaja, Leo-Pekka Tähti ja Toni Piispanen. Paralympialaiset käydään 7.–18.9.2016.

Ratakelaaja Toni Piispanen kertoo harjoittelevansa nyt erityisesti 100 metrin matkalle. – Tavoite on olla yhdellä matkalla maailman paras. Harjoittelu muuttuu nyt vähän tämän päätöksen takia, Piispanen sanoo. Myös 400 metrin ratakelaus kuuluu hänen kisaohjelmaansa. – Kultaa lähden hakemaan. Taso on kova. Sarjassani noin puolet kilpailijoista taistelee voitosta, sanoo jousiampuja Jere Forsberg.

Esteetön Suomi -palkinto suojelukohteen saneeraukselle

Esteettömyys ja apuvälineet edistävät osallistumista, liikkumista, asioiden saavuttamista ja yhdenvertaisuutta.

Invalidiliiton ja Rakennustietosäätiön jakama Esteetön Suomi -palkinto annettiin Aalto Yliopiston Kandidaattikeskuksen muutostyön suunnittelusta ja toteuttamisesta. Alvar Aallon suunnitteleman suojellun rakennuksen muutostyön suunnitteli arkkitehdit NRT Oy ja sen toteutti NCC Rakennus Oy. Vanhasta talosta saatiin tänä vuonna valmistuneen saneerauksen jälkeen toimiva ja esteetön valaistusta ja opasteita myöten.

Kunniamaininnat saivat Lakeuden elämysliikunta ry:n puheenjohtaja Hannu Salo, arkkitehti Tapio Kaasalaisen diplomityö ikääntyneiden asumisesta ja Vantaan Festivaalit ry:n Ruisrock.

Esteettömyys on Apuväline 2015:n keskeinen teema, joka on läsnä lähes kaikessa mitä tapahtuman messuhalleissa tapahtuu. Paikalla on eri järjestöjen esteettömyysasiamiehiä, jotka auttavat muun muassa rakentajia, remontoijia ja suunnittelijoita toteuttamaan esteetöntä ympäristöä.

– Liikkumisen esteettömyydestä on säädetty laissa. On myös muita erityistarpeita, jotka tulisi ottaa huomioon. Näkövammaisten kohdalla esteettömyys on turvallisuutta, sitä ettei yllättäen törmää, putoa tai kompastu. Hissi on monelle apuväline, mutta jos ääni tai piste- tai kohokirjoitus eivät kerro sijaintia, sitä voivat käyttää vain näkevät, kertoo Näkövammaisten Keskusliiton esteettömyysasiamies Hanna-Leena Rissanen.

Hän kannustaa niin rakentajia kuin yhteisessä ympäristössä liikkujia ajattelemaan esteettömyyttä laajemmin. Näkövammaisen arkeen saa tuntuman pistämällä silmät kiinni.

– Näön ja kuulon ongelmat koskettavat isoa osaa väestöstä, muun muassa monia ikääntyneitä. Ympäristöä ei voi suunnitella vain nuorille ja terveille, Rissanen muistuttaa.

Apuvälineiden käyttäjien määrä kasvaa

– Apuvälineet mahdollistavat turvallisen ja toimintakykyisen arjen. Apuvälineiden tarve ja niiden käyttäjien määrä tulee kasvamaan väestön ikääntyessä, totesi Invalidiliiton toimitusjohtaja Marja Pihnala Apuväline 2015 -tapahtuman avajaisissa. Hän nosti esiin myös huolen tarpeisiin vastaavien apuvälineiden riittävästä saatavuudesta ja yksilöllisestä soveltuvuudesta terveydenhuollon heikossa taloustilanteessa.

Tärkeä osa sujuvaa arkea on apuvälineiden oikea käyttö ja niiden käyttäjien oikeanlainen avustaminen. Siihen Apuväline 2015 tarjoaa konkreettisia neuvoja Apuvälineradalla, jossa Invalidiliiton asiantuntija opastaa esimerkiksi yleisimmillä liikkumisen apuvälineillä, pyörätuolilla, kyynärsauvoilla tai rollaattorilla, kulkemisessa.

Apuvälineradan asiantuntijana toimiva Invalidiliiton Aila Peräjoki muistuttaa, että apuvälineen tarkoitus on auttaa henkilön omaa toimintakykyä, ei passivoida. Tämä tulee ottaa huomioon myös avustajan roolissa. Hyvä yleisohje on: kysy tarvitseeko henkilö apua ja auta hänen ohjeensa mukaisesti.   – Apuvälineen oikeaan säätämiseen tulee kiinnittää huomiota, jotta sen käyttäminen ei kuormita kehoa turhaan, Aila Peräjoki sanoo. Hän painottaa, että osaavaa ohjausta tarvitsee jokainen apuvälineen käyttäjä.  

 

Apuväline 2015 -tapahtuma jatkuu perjantaina ja lauantaina Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa. Aukioloajat ovat pe 5.11. klo 9–17 ja la 7.11. klo 9–16. Näytteilleasettajat ja tapahtuman ohjelma löytyvät osoitteesta www.apuvaline.info

Apuväline-messut järjestävät Expomark Oy, Invalidiliitto ry, Näkövammaisten Keskusliitto ry ja Sailab ry.

Lisätietoja:  

http://www.apuvaline.info/  

Taina Hiekkataipale, Expomark Oy, p. 040 550 5950, taina.hiekkataipale@expomark.fi

Apuvälinerata 

 – Pyörätuolin käyttäjälle oikea kelaustekniikka on tärkeää alusta alkaen, samoin se, että tuolissa on hyvä istua, vinkkaa vertaisohjaajana Apuvälineradalla toimiva Leevi Ketola. Häntä avustavat erityisliikunnan ohjaaja Harri Ahtee Validia kuntoutus Helsingistä ja Invalidiliiton asiantuntija Aila Peräjoki.

Hanna-Leena Rissanen

Näkövammaisten keskusliiton esteettömyysasiamies Hanna-Leena Rissanen muistuttaa, että opasteet ovat esteettömyyden toteuttamisessa olennaisessa asemassa. Näkövammaiselle pistekirjoitus on tärkein viesti opasteessa. Suuri ja selkeä versaalikirjaimin tehty kohoteksti auttaa myös muun muassa heikkonäköisiä.

Esteetön Suomi palkinto

Aalto Yliopiston erityisasiantuntija Antti Raike (vas.) ja arkkitehti Pauliina Skyttä sekä arkkitehdit NRT Oy:n toimitusjohtaja Teemu Tuomi ottivat vastaan Esteetön Suomi -palkinnon.

Toni ja Jere paralympialaisiin

Jousiampuja Jere Forsberg ja ratakelaaja Toni Piispanen kuuluvat Rion paralympialaisiin tähtääviin urheilijoihin. Heidän kisalippunsa varmistuivat tänään Apuväline 2015 -messuilla.

Marja Pihnala Invalidiliitto

Apuvälineiden on palveltava vammaista ihmistä kaikissa hänen tarvitsemissaan tilanteissa nopeasti ja vaivattomasti. Esimerkiksi pyörätuolin täytyy nostaa minut persoonana esiin, eikä häivyttää minuuttani, toteaa Invalidiliiton toimitusjohtaja Marja Pihnala Apuväline 2015:n avajaispuheessaan.

 

Takaisin